PUSPANITA KPK

Adab Makan Dan Minum

*Daripada Kaab bin Malik Radiallahhuanhu berkata: Aku telah melihat Rasullullah S.A.W sedang makan dengan tiga jari, maka apabila selesai, Rasullullah  menjilat jarinya. (Muttafaqun a’laih)

*Daripada Jabir Radiallahhuanhu sesungguhnya Rasullullah bersabda : Diperintahkan menjilat jari dan mangkuk serta sabdanya lagi: Sesungguhnya kamu tidak mengetahui pada setiap makanan kamu ada keberkatan.  

*Sesetengah riwayat menyatakan menjilat jari sahaja.

Amalan di atas menunjukan bahawa amalan menjilat jari adalah amalan yang baik untuk kita semua. Pandangan sains pula menyatakan cecair pada jari boleh mencegah daripada sembelit jika kita menjilatnya selepas makan.

*Sabda Rasullullah S.A.W: Janganlah makan dalam keadaan tidak tenang.

Oleh itu, janganlah makan dalam keadaan diri kita tidak tenang kerana akan menyebabkan kita tidak mengingati Allah semasa makan. Perkara lain mungkin terjadi jika makan dalam keadaan tidak tenang menyebabkan tercekik dan sebagainya.

Daripada Anas Radiallahhuanhu sesungguhnya Rasullullah S.A.W bersabda : Adalah bernafas ketika minum tiga kali. (Muttafaqun a’laih)

Maksud bernafas ketika minun ialah berhenti dan bernafas di luar gelas ketika minum segelas air. Apa yang pasti, terdapat ramai di kalangan kita minum segelas air tanpa bernafas. Ini adalah tidak mengikut apa yang ditunjukkan oleh Rasullullah S.A.W. Oleh yang demikian, kita hendaklah kembalilah mengikuti perlakuan yang telah ditunjukkan oleh Nabi Muhammad S.A.W. kerana setiap apa yang diajarkan itu mempunyai kelebihan terutamanya dalam aspek kesihatan.

Selain itu, jangan lupa untuk membaca doa sebelum dan sesudah makan. Tetapi, haruslah diingat, bahawa hukum menggunakan bekas minuman daripada emas adalah haram.

Sumber dari - http://skkualaketil.mechatronicg.comKod QR
Scan Kod QR pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.