PUSPANITA KPK

Petua Baru Dan Lama

Percaya atau tidak, setiap tamadun mempunyai petua-petua tersendiri yang dibawa turun temurun semenjak nenek moyang masing-masing.

Ironinya, walaupun sedikit kajian saintifik yang dibuat, kebanyakan petua-petua yang dipraktikkan tetap mendapat kepercayaan dan dibuktikan berkesan. Kebanyakan petua-petua yang dihasilkan adalah berpunca dari pengalaman orang-orang yang terdahulu.

Di negara kita, tidak kurang juga dengan khazanah-khazanah petua-petua lama dan baru yang berharga serta memberi faedah kepada kehidupan seharian.

Kali ini, kami ingin berkongsi berbagai petua yang mungkin boleh diaplikasikan dalam kehidupan seharian. Malah, yang mustahak sekali ialah, anda tidak perlu mengeluarkan perbelanjaan yang besar untuk melakukannya.

Kegunaan hampas teh
Pada lazimnya, serbuk teh yang telah digunakan akan dibuang begitu sahaja. Sebenarnya, serbuk teh yang telah digunakan ini ada faedahnya bagi suri rumah yang gemar menanam pokok-pokok hiasan.Di mana, ia boleh dijadikan sebagai baja bagi pokok-pokok ini. Anda hanya perlu taburkan serbuk teh ini pada pangkal pokok untuk tempoh seminggu sekali.

Menghalau semut pada tanaman
Semut adalah salah satu serangga perosak tanaman atau pokok bunga. Bagi mencegah serangan semut, cubalah anda taburkan serbuk kulit telur yang sudah dijemur dan ditumbuk halus di sekeliling perdu pokok, nescaya semut tidak akan menganggu lagi. Insya-Allah.

Bekalan air untuk pokok
Bagi peminat pokok bunga pasti tidak mahu pokok bunganya mati sekiranya anda bercuti panjang. Tetapi janganlah anda risau kerana masalah menyiram air ini boleh diatasi dengan mudah. Anda bolehlah menggunakan bahan yang mudah menyerap air seperti kain, tali atau tali leher lama. Tanam satu hujung ke dalam pasu manakala satu hujung lagi direndamkan ke dalam bekas yang berisi air.

Tanaman dua bulan tanpa baja
Jangan dibaja pokok yang baru di buat pemasuan semula kerana campuran tanah baru mengandungi nutrien tanaman yang cukup untuk menyediakan makanan kepada tumbuhan selama dua bulan. Memberi baja terlalu awal boleh menyebabkan akar pokok tidak berkembang dalam tanah baru.

Menghapus jentik-jentik dari pasu
Kiambang dan teratai yang ditanam dalam pasu mungkin menghadapi masalah pembiakan jentik-jentik dan terpaksa ditukar airnya setiap minggu. Bagi mengatasi masalah ini, campurkan dua titis minyak masak atau minyak bayi ke dalam air, nescaya jentik-jentik akan mati.

Lilin tahan lama
Pada lazimnya, kita akan menggunakan lilin apabila bekalan elektrik terputus. Tetapi kebiasaannya lilin akan cepat habis atau cair. Jadi, untuk menjadikan lilin ini menyala lebih lama, cubalah anda simpan lilin ini di dalam peti sejuk selama lebih kurang 24 jam sebelum anda gunakan.

Menghilangkan tanda hangus pada periuk
Masukkan sedikit baking soda bersama sedikit air dan biarkan beberapa jam. Kemudian, bersihkan periuk itu seperti biasa.

Mengharumkan dapur
Pada kebiasannya, pada bahagian dapur ini akan berbau yang kurang menyenangkan, terutamanya apabila anda menyiang ikan. Bagi mengatasi masalah ini, rebuslah beberapa keping kayu manis, bunga cengkih dan cuka biasa. Kemudian sembur atau lapkan air rebusan itu pada kabinet, jubin dan sekitar dapur. Ia berkesan bagi menghilangkan bau hanyir serta bau kuat yang lain.

Mencegah lalat pada makanan
Bagi menghindarkan kehadiran lalat ini taburkan lada sulah diatas tudung saji atau penutup bekas makanan. Nescaya lalat tidak akan datang menganggu lagi.

Hilangkan kesan karat
Kesan karat boleh di hilangkan dengan membilasnya dalam campuran cuka dan garam,kemudian di jemur sehingga kering.

Hilangkan calar di kaca
Bagi menghilangkan kesan calar pada kaca dan tingkap, sapukan sedikit ubat gigi dan gilap dengan kain lembut.

Hindari meja daripada di panjat semut
Untuk menghindari meja atau perabot lain daripada di panjat semut,ambil tali yang mudah menyerap bahan cecair dan celupkannya ke dalam minyak masak. Kemudian lilitkan tali pada semua kaki meja atau perabut.

Menghilangkan bau cat
Dinding yang baru dicat pasti akan membuatkan ruang itu berbau sedikit. Untuk menghilangkannya, letakkan semangguk air di tengah-tengah ruang dan bau yang dikeluarkan akan meresap ke dalam air.

Kelebihan krim tartar
Selain daripada penyedap masakan, krim tartar juga boleh digunakan untuk menghindar semut. Caranya ialah dengan menabur krim tartar di sarang semut dan bahagian dinding retak yang boleh di masuki semut. Krim tartar juga boleh menyerikan semula barangan porselin dengan menaburkan krim itu di atas kain lembap kemudian gosok pada permukaan porselin.

Menghilangkan bau di dalam peti sejuk
Masukkan dua atau tiga keping roti ke dalam peti sejuk. Biarkan sehingga beberapa hari. Dengan cara ini, bau dalam peti sejuk akan hilang.

Menghilangkan tanda hitam dalam cerek
Masukan soda bikarbonat ke dalam cerek berisi air dan rebus sehingga mendidih. Kemudian cuci cerek berkenaan, Insya-Allah tanda hitam itu akan hilang.

Menghilangkan bau pada peti sejuk
Ambil sebungkus kopi dan simpan di dalam peti sejuk.Nescaya peti sejuk anda akan berbau wangi.

Mengharumkan bilik tidur
Letakkan beberapa limau kasturi yang di belah dua di tempat sesuai.Bilik tidur anda akan sentiasa harum dengan adanya limau berkenaan.

Halau tikus dari rumah
Ambil beberapa helai daun durian belanda dan letak di tempat yang selalu tikus-tikus itu berada. Insya Allah tikus tidak akan datang lagi.

Hilangkan contengan pada kertas dinding
Bagi mereka yang mempunyai anak kecil pasti anda akan menghadapi masalah contengan pada dinding. Bagi dinding yang bercat saya rasa kurang masalahnya, tetapi bagi yang menggunakan kertas dinding pasti akan mengeluh. Kertas dinding yang di conteng dengan krayon atau pensel warna ianya masih boleh dihilangkan dengan cara menekapkan seterika panas yang dilapisi tisu dapur pada dinding supaya menyerap contengan itu. Kemudian lap kesan yang tertinggal dengan kain lembap bercampur sedikit soda bikarbonat.

Mengatasi kerosakan jubin lantai
Pada lazimnya, bilik mandi juga digunakan sebagai tempat mencuci pakaian. Kadang kala kita juga menggunakan bahan peluntur untuk mencuci pakaian. Tetapi perlu d ingat, walaupun ianya boleh memutihkan pakaian anda, pada masa yang sama ianya akan merosakan kemasan jubih bilik air anda. Jadi elakkan jubin anda daripada terkena bahan peluntur dengan kerap.

Membersihkan sinki atau tab mandi
Pada kebiasaannya sinki atau tab mandi akan terdapat kotoran yang sukar untuk dihilangkan. Walau bagaimanapun, kotorang ini sebenarnya boleh dihilangkan dengan menggunakan krim tar atau paste hidrogen peroksida. Biarkan ia kering sebelum disental dan dibilas dengan air bersih.

Mengembalikan seri lantai kayu
Untuk mengembalikan seri lantai panel kayu, anda bolehlah menggosoknya dengan pengilat lilin atau cecair pengilat lilin. Elakkan air panas dari tertumpah atas lantai panel kayu kerana ia boleh melembutkan kayu dan menyebabkan lantai berselumbar.

Mengesan kelembapan dinding
Selepas beberapa tahun mendiami rumah baru, anda akan mendapati bahawa dinding menjadi lembap setiap kali musim hujan. Cara mudah untuk mengesan kelembapan dinding ialah dengan menampal kertas aluminium pada bahagian yang disyaki dan biarkan ianya sehari dua. Setelah itu, tanggalkan kertas aluminium itu dan anda akan lihat kesan kelembapan dibelakangnya.

Mengembalikan seri marmar
Bagi mengembalikan seri lantai marmar, ambil setengah baldi air yang di campur dengan semangkuk kecil kapur sirih serta lima sudu besar garam halus. Gunakan campuran ini untuk membersih permukaan marmar. Cuba lakukan tiga kali seminggu untuk mendapat hasil yang memuaskan.

Mengilatkan cermin
Tuangkan sedikit minyak tanah pada kain buruk yang bersih dan lembut. Kemudian gosokkan di seluruh permukaan cermin. Anda akan dapati cermin muka kembali berkilat seperti baru.

Lantai sentiasa berkilat
Bagi mengilatkan lantai papan dan jubin, sediakan sebatang lilin, dua sudu minyak tanah dan satu baldi air. Kikis lilin halus-halus dan campurkan ke dalam bekas air dan minyak tanah. Kemudian sental lantai seperti biasa.

Mencantikkan perhiasan batu karang
Pada kebiasaanya perhiasan batu karang akan hilang serinya setelah beberapa tahun. Untuk mengatasi masalah ini, anda boleh sapukan minyak kelapa, minyak zaitun pada perhiasan ini dan biarkan kering sendiri selama lebih kurang dua hari. Insya-Allah serinya akan kembali menyerlah.

Membersihkan bunga perhiasan
Bunga hiasan apabila telah lama pasti ia akan menjadi kotor dan berhabuk. Untuk membersihkannya ceraikan bunga tersebut dari gubahan dan kocakkan dalam air sabun, kemudian jemur hingga kering. Setelah kering gubahlah bunga itu mengikut selera anda.

Cuci barangan perak
Barangan perak akan tahan lebih lama jika di cuci dengan air panas dan sabun. Jangan sesekali menyimpan barangan perak dengan plastik kerana ia akan memerangkap air dan ini dikuatiri akan merosakan barangan perak tersebut.

Menghindari serangga
Balang atau bekas hiasan memang cantik jika di susun di ruang dapur, tetapi kebiasanya serangga suka memasukinya. Untuk mengatasi masalah ini, tumbuk beberapa biji buah pelaga dan bunga cengkih (asal pecah sahaja) dan masukan dalam bekas berkenaan.

Menghilangkan habuk pada bunga tiruan
Untuk menghilangkan habuk atau sawang pada bunga tiruan,anda hanya perlu menyediakan dua tiga sudu garam halus yang dimasukan ke dalam plastik bersama-sama bunga dan guncangkan beberapa kali supaya habuknya jatuh. Kemudian cucilah dengan air bersih.

Mencuci kristal
Untuk mengembalikan seri cahaya barangan kristal, anda bolehlah menggunakan sebiji ubi kentang yang dikisar dan ambil air tapisannya. Cuci kristal dengan air berkenaan sebelum dibersihkan dengan air sabun. Akhir sekali bilas dengan air bersih.

Mengilatkan barangan tembaga
Bagi mengilatkan barangan tembaga anda bolehlah menggunakan segenggam garam dan sekepal asam jawa. Gaul dengan sedikit air biasa dan lumurkan pada barang tembaga yang hendak dikilatkan. Biarkan sebentar, kemudian jirus dengan air bagi menanggalkan bahan lumuran dan bilas sekali lagi. Kemudian lap dengan kain lembut dan bersih.

Menegangkan langsir net
Biasanya langsir net mudah kendur. Oleh itu untuk menegangkannya, cuci di dalam air campuran 15 gram gula dalam 600 mililiter air.

Mengeringkan bunga segar
Untuk mengeringkan bunga segar, sebaiknya ia di gantung kerana jika dibiarkan begitu sahaja kelopaknya akan tertanggal. Bagi bunga yang digubah di dalam bakul, anda boleh kumpulkanya dan ikat bersama sebelum digantung. Jambangan bunga tangan pula boleh digantung bersekali plastik hiasan yang membalutinya.

Elak gubahan bunga segar cepat layu
Pada kebiasaannya, gubahan bunga segar akan cepat layu. Untuk mengatasinya, tambahkan gula pasir atau masukkan sekeping wang syiling satu sen dalam bekas jambangan bunga yang berisi air tadi. Gangsa daripada mata wang berkenaan boleh menghalang pembiakan kuman di dalam air.

Membersih perhiasan kecil
Untuk membersihkan barangan hiasan tembikar yang kecil dan dipenuhi ukiran timbul, seeloknya direndamkan di dalam bekas plastik. Ini adalah kerana untuk mengelakkan daripada perhiasan akan pecah apabila terhantuk dengan bekas.

Membangkitkan seri perabot rotan
Perabot rotan, lama kelamaan akan menjadi pudar dan kusam. Untuk menyerikannya semula, basuh dengan air sabun kemudian bilas dengan air yang dicampur dengan cuka. Keringkan dengan kain lembut. Hasilnya perabut rotan akan berseri semula.

Sumber: https://tajashomestay.wordpress.com/2010/09/25/petua-baru-dan-lama/Kod QR
Scan Kod QR pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.