Mengenai Kami

Sejarah Penubuhan

Permohonan Kementerian Pelancongan untuk menubuhkan Cawangan Puspanita Kementerian Pelancongan telah diluluskan oleh Jabatan Pendaftaran Pertubuhan pada 13 April 2005.

Permohonan ini dibuat kerana perpecahan Kementerian (27 Mac 2004) yang dahulunya dikenali sebagai Kementerian Kebudayaan Kesenian dan Pelancongan, telah dijadikan dua kementerian yang berasingan iaitu Kementerian Kebudayaan Kesenian dan Warisan dan Kementerian Pelancongan.

Mesyuarat Agung Pertama, Puspanita Cawangan Kementerian Pelancongan telah di adakan pada 12 Julai 2005 untuk melantik Ahli Jawatankuasa bagi merancang dan melaksanakan aktiviti-aktiviti bagi mengeratkan tali silaturahim antara pegawai dan kakitangan Kementerian Pelancongan dan agensi di bawahnya iaitu Lembaga Penggalakan Pelancongan Malaysia (Tourism Malaysia).

Bermula daripada 12 Julai 2005, Pupanita Cawangan Kementerian Pelancongan telah berjaya mengadakan berbagai-bagai aktiviti dan sambutan daripada ahli-ahli memang menggalakkan. Sehingga Mei 2013, ahli Puspanita KPL kini mencecah seramai 333 orang termasuk agensinya iaitu Lembaga Penggalakan Pelancongan Malaysia.

Puspanita Cawangan Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan ditubuhkan pada 16 Mei 2013 selaras dengan penubuhan barisan Kabinet baru yang menggabungkan Sektor Pelancongan dan Sektor Kebudayan. Dengan ini, bilangan ahli Puspanita telah meningkat dari 333 orang ahli kepada 1500 orang ahli. Agensi-agensi di bawah Sektor Kebudayaan adalah Jabatan Muzium, Perpustakaan Negara Malaysia, Kraftangan Malaysia, Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara, Istana Budaya, Jabatan Arkib Negara, Jabatan Warisan Negara, ASWARA, Balai Seni Visual Negara.

Pada 27 Januari 2014, Puspanita Cawangan Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan telah mengadakan Mesyuarat Agung Pertama untuk melantik barisan Ahli Jawatankuasa baru bagi melaksanakan aktiviti-aktiviti selaras dengan transformasi Puspanita Kebangsaan iaitu merakyatkan aktiviti Puspanita serta mengadakan kerjasama strategik dengan pihak berkaitan untuk faedah ahli dan rakyat.

PUSPANITA Cawangan Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia

  • No. 2, Menara 1, Jalan P5/6 Presint 5, 62200 PUTRAJAYA
  • 03 8000 8000
  • 03 8891 7100
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
© PUSPANITA Cawangan Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia.